24 Haziran 2014 Salı

Alevi Örgütlerinin Tarihsel Süreci

ŞAHHÜSEYİNOĞLU KİTAPLARI: 10
Alevi Örgütlerinin Tarihsel Süreci

Arka Kapakta Yer alan Yazı

Alevi inançlı toplumun tarihsel süreçte yaşadığı baskı ve yasakları, dergâh ve tekkelerdeki örgütlenme sürecini, cumhuriyetle birlikte gelişen durumları ve Alevi örgütlerinin kuruluş ilkelerini, işleyişini, siyasi partilerle ilişkilerini anlatım ve belgelere dayanarak ele alan bir araştırma.
“Anadolu Alevi toplumunun sorunlarıyla ilgili emekçilerin sorunları (demokrasi, laiklik özgürlük ekonomik bağımsızlık iş güvencesi eğitim, sağlık, barış vb.) iç içe ve ortaktır. Ancak Alevi toplumunun kimliğinden kaynaklanan sorunları bulunmaktadır. Diğer emekçilerden ayrışmadan kimlikleriyle özgürce yaşamak istemektedirler.
Binlerce yıldan beri egemen güçler kendi çıkarlarını korumak için emekçilerin örgütlenmelerini ve sorunlarını sahiplenmelerini engellemeye, çeşitli yöntemlerle onları karşı karşıya getirmeye çalışmışlardır. Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti; Alevi toplumunu potansiyel suçlu görmüş 900 yıl baskı ve katliam uygulamışlardır.
Cumhuriyet döneminde de devlet erkini elinde tutan Medrese kafalı siyasi güçler de Alevileri potansiyel suçlu görmüşler. Kimi zaman toplu katliamlara yönelmiş; kimi zaman oy tabanı görmüş; kimi zaman Alevileri "Türk-İslam" sentezi içinde eritmeyi ve asimile etmeyi devlet Aleviliğini kabullendirmeyi amaçlamışlardır. Böylece Alevi toplumunu evrensel özünden ve emekçilerden koparmaya çalışmışlardır.
Bu yapıt egemen güçlerin amacını işbirlikçileri ve takkiyecileri gün ışığına çıkarmayı amaçlamıştır...” 

PSAKD 5. Olağan Genel Kurulu Sonuç Bildirgesi

1) Ülkemizin temel sorunlarının, antidemokratik sistemden kaynaklandığını, bu nedenle ülkemizin demokratik, laik, özgür ve bağımsız bir ülke olması için tüm demokrasi güçlerinin yanında seferber olacağını bildirir.
2) Ülkemizde bugünümüzü ve yarınımızı tehdit eden şeriatın devlet eliyle beslenip büyütüldüğünü,
Şeriata karşı devletin tek mezhepli, inkârcı asimilasyoncu politikalarına karşı, bunların son bulması için mücadele edeceğimizi açıklar, bu doğrultuda hemen;
a) Diyanet İşleri Başkanlığının kapatılmasını,
b) İmam hatip okulları ve kuran kurslarının kapatılmasını,
c) Zorunlu din dersleri uygulamasına son verilmesi isteğimizi bir kez daha ilan ederiz.
3) Ülkemizde, çeteleşen sistemin arınması, hukukun üstünlüğünün her düzeyde hâkim olması için karar ve kirliliğe bulaşmış tüm faillerin hemen yargı önüne çıkarılarak gerekli cezalara çarptırılması isteğimizi açıklar,
Güneydoğuda sürmekte olan, kardeşi kardeşe kırdıran anlamsız çatışmaların bir an önce son bulması dileğimizi bildirir,
4) Anadolu Aleviliğinin inançsal, kültürel, felsefi tüm istemlerinin gerçekleşmesi için Anadolu’nun kültürel, etnik, inançsal mozaiğinin bir gerçeklik olarak her düzeyde ulusal ve uluslar arası ölçekte kavratmak uğraşısı içinde olacaktır.
5) Emekten, demokrasiden, birlikten yana, tüm görüşleri bu ilkeler doğrultusunda bir ve bütün olmaya çağırır.
6) Derneğimiz, yeşil İslam sermayesinin, dini siyasete alet etmesine karşıdır.
Genel kurul kararları, sonuç bildirgesi olarak, kamuoyunun bilgisine sunulur. 34


34 Alevi Örgütlerinin Tarihsel Süreci, 220; Pir Sultan Abdal Kültür Derneği 5. Olağan Genel Kurulu bildirgesidir.
S. ÖZEROL: Dirençli Eğitimci-Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu, Ürün Yay. Ankara 2009, s. 155

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder