6 Haziran 2014 Cuma

Anadolu Halk Kültüründe İnanç Motifleri



ŞAHHÜSEYİNOĞLU KİTAPLARI: 6
Anadolu Halk Kültüründe İnanç Motifleri


         Kitabın Arka Kapağındaki Yazı

Anadolu’da yaygın olan inanç motiflerini ve bunlarla ilgili uygulamaları (güneş ve ay tutulması, ateşe, dağa, ağaca ve suya tapma, Hıdrellez, Nazar, kırk çıkarma, ölü kaldırma, kurtların ağzını bağlama, yatırlar, siğillerin tedavisi, lodosu karşılama, evlilik, düğünler ve kirvelik, koç katımı, kurban gibi) derleyip araştırarak kitap haline getirmiştir. Kitabın arka kapağını birlikte okuyalım:
İnsanoğlunun bireysel yaşamdan toplumsal yaşama geçtiği günden itibaren doğayı etkileyen ve kendisine yararı, zararı olan nesneleri ayrı ayrı değerlendirmeye yönelmişlerdir. Gökte güneşin, ay ve yıldızların; yeryüzünde suyun, dağların, ağaçların yararını görmüşler. Bu nesneleri Tanrı olarak kabul etmişler. Adlarına tapınaklar yapmışlar; uğurlarına insanları ve hayvanları kurban etmişler. Bunları “İyilik tanrısı” görmüş, saygı ve tapınmanın kurallarını oluşturmuşlar. Hükümdarlarını, Tanrının yeryüzü gölgesi, (temsilcisi) olarak kabullenmişler.
Kendilerine zararı dokunan nesneleri “Kötülük Tanrısı” olarak adlandırmışlar. Kötülükleri, Cin, Peri, Şeytan ve benzerlerine mal ederek önlemler düşünmüşler, çözüm oluşturmaya çalışmışlar.
Günümüzün tek Tanrılı inançlarında bile, çok tanrılı inançların, töre ve geleneklerin kalıntılarını görmekteyiz. Geçmişteki inançlar arası ayrışım, bugün akıl ve bilim ile doğmalar arasında yaşanmaktadır. Çok tanrılı inanç motifleri aklın ve bilimin öncülüğünde değerlendirildiğinde kültürümüzün zenginliğini oluşturur. Dogma ve şablonculuğun yönlendirilmesiyle değerlendirildiğinde ise, bilimin ve çağdaşlığın önünde engel oluşturur.
Kültürel, inançlar ve etnik zenginliklerimizi, aklın ve bilimin öncülüğünde evrensel verilerle zenginleştirerek yaşatmalıyız. Dogma ve şablonculuğu değil; akıl ve bilimi öne çıkarmalıyız.”

S. ÖZEROL: Dirençli Eğitimci-Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu, Ürün Yay. Ankara 2009, s. 137

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder