27 Nisan 2015 Pazartesi

H. Nedim Şahhüseyinoğlu ölümünü birinci yılında anıldı.

H. NEDİM ŞAHHÜSEYİNOĞLU 
ÖLÜMÜNÜ BİRİNCİ YILINDA ANILDI

25 Nisan 2014 günü aramızdan ayrılan H. Nedim Şahhüseyinoğlu, 25 Nisan 2015 günü Necatibey Caddesi No: 57 adresinde bulunan TMOB İnşaat Mühendisleri Odası Rüştü Özal Salonunda düzenlenen törenle ölümünü birinci yılında anıldı.
Program Şahhüseyinoğlu ailesi, hizmet verdiği demokratik toplum örgütleri 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Eğitim ve Kültür Vakfı, Türkiye Devrimci Maden ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV. MADEN SEN), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Köy Enstitüsü Çağdaş Eğitim Vakfı (KEÇEV), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER) ile birlikte düzenlenen anma töreninde Şahhüseyinoğlu ile ilgili konuşmalar, fotoğraf sunumu, halk müziği konseri gerçekleştirildi. Şahhüseyinoğlunu 19 yapıtı, hakkında yazılan kitap ve yeni basılan armağan anma kitaptan oluşan paket katılanlara armağan edildi.

Emel Sungur: Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim ve Kültür Vakfında yılarca birlikte 
 hizmet verdiği Emel Sungur açılış konuşmasını yaptı ve program sunumunu gerçekleştirdi. Sungur konuşmasında uzun zamandır örgütsel mücadelede birlikte hareket ettiklerini ve paylaştıkları çok sayıda anı olduğunu dile getirdi.


Şah Hüseyin Şahin: Ailesi adına kardeşi Şah Hüseyin Şahin konuştu. Şahin etkinlik ile ilgili olarak tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Süleyman Özerol: H. Nedim Şahhüseyinoğlu hakkındaki, “Dirençli Eğitimci Örgütçü ve Araştırmacı H. Nedim Şahhüseyinoğlu” adlı kitabın yazarı Süleyman Özerol açıklamalarla fotoğraf sunumu yaptı.

Programa gelen iletiler okundu.
 
Düzenleyiciler Adına Konuşmalar

Murtaza DEMİR: Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Murtaza Demir konuşmasında onun kavgacı yanını, bedel ödemeye hazır olunması gerektiğini belirttiğini dile getirerek, ona benzemeye çalıştım, onu çok sevdim” dedi. 


Tayfun Görgün: Türkiye Devrimci Maden ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV. MADEN SEN) Başkanı Görgün, “İşçilere çaresiz olmadıklarını, çektiklerinin kader olmadığını, sömürünün sonradan ortaya çıktığını, bunun için tarihi okumaları gerektiğini söylerdi...” 

Önder Aydın: Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) başkanı adına konuşan Önder Aydın; onun konuşkan, tartışmacı bir yaşlı olarak değerlendi ve yararlandıklarını, çok şey öğrendiklerini belirtti. 

Erdal Atıcı: Köy Enstitüleri Çağdaş Eğitim Vakfı (KEÇEV) Başkanı Erdal Atıcı, “Bir insan ömrünü neye vermeli” türküsü ile benzetme kurdu. Yaşar Kemal’in, “O güzel insanlar atlarına binerek gittiler” cümlesine atıfla H. Nedim Şahhüseyinoğlu’nun anlatımlarından örnekler verdi. 

Mustafa Demir: Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER) Başkanı Demir,Konuştuğu yerde dalga geçmeyi bilen biriydi. Anadili olmayan bir dil ile 19 yapıt verdi.  Demokratik örgütlenmeyi özümsemişti” gibi değerlendirmelerde bulundu. Şahhüseyinoğlunun kişiliğinde köy enstitülülerin önemini ve yerini dile getirdi. 



Abdullah Özkucur: Şahhüseyinoğlu Kuşağından sayabileceğimiz Abdullah Özkucur görüşlerini onun çok sayıda yapıt ortaya koymasını örnek vererek dile getirdi.

Bülent Şahhüseyinoğlu: 
Oğlu Bülent Şahhüseyinoğlu, bazı ilginç anılarını anlattı. Vasiyetini okudu… İşte özet: “Yakın, küllerimi köyümün dağına serpin, olmazsa; beni dik gömün…”

Dinleti (Üç Nefes)

Halk Ozanları Kültür Derneği Başkanı Kenan Şahbudak, dernek üyeleri Hüsnü İyidoğan ve Kamber Nar’dan oluşan Üç Nefes gurubu türkülerini söylediler.
Program konserden sonra ikramlarla sürdü. 

Şahhüseyinoğlu’nun 19 yapıtı, hakkında yazılan bir yapıt ve armağan kitabı ile birlikte 21 kitaptan oluşan armağan paketi katılımcılara sunuldu.



H. Nedim Şahhüseyinoğlu'nun Yapıtları

21. Kitap: Hasan Nedim
Şahhüseyinoğlu'na  Armağan


1. Anadolu Kültür Mozaiğinden Bir Kesit (Balıyan): Kendi Yayını, İstanbul 1991, 2. Baskı, Ürün Yayınları, Ankara 1996, 204 s.
2. Hekimhan Dağlarında 335 Gün/İşçilerin Direnişi: Başak Yayınları, Ankara 1992
3. Kürecik: Sanat Yapım Yayıncılık, Ankara 1993
4. Köylünün Güneşi: Prospero Yayınları, Ankara 1994
5. Onurlu Direniş-Çileli Yaşam: Prespero Yayınları, Ankara 1995
6. Anadolu Halk Kültüründe İnanç Motifleri: İtalik Yayınları, Ankara 2000
7. Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin Demokrasi, Laiklik ve Özgürlük Mücadelesi: PSAKD Yayınları, Ankara 1997; 2. Baskı: “Alevi Örgütlerinin Tarihsel Süreci” adıyla, Ayyıldız Yayınları İtalik Kitaplar: 23. Ankara 2001
8. Demokratik Kitle Örgütleri ve İşlevi: Kendi Yayını, Ankara 1997
9. Yakın Tarihimizde Kitlesel Katliamlar: İtalik Yayınları, Ankara 1999; 2. Baskı: Paragraf Yayınları, Ankara 2005
10. Alevi Örgütlerinin Tarihsel Süreci: İtalik Yayınları, Ankara 2001
11. Anadolu Halk Kültüründe Fıkra-Nükte ve Mizah: İtalik Yayınları, Ankara 2001
12. Hızır Paşalar: İtalik Yayınları, Ankara 2001
13. Tarihten Günümüze Karaşar: Kendi Yayını, Ankara 2003
14. Cumhuriyet Örnek Köyünün Kuruluş Öyküsü: Kendi Yayını, Ankara 2003
15. Akçadağ Köy Enstitüsü ve Şerif Tekben: Kendi Yayını, Karatepe Matbaası, Ankara 2005
16. Dünden Bugüne Düşünceye ve Basına Sansür: Paragraf Yayınları: 07, Araştırma-İnceleme Dizisi: 02, Ankara 2005
17. Bozuk Düzende Yaşam: Berfin Yayınları, İstanbul 2007
18. Özürlü Demokrasi: Berfin Yayınları, İstanbul 2011
19. Pir Sultan Abdal'ın Yurdu Banaz Köyü (Emel Sungur ile): Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Yay. Ankara 2012
Hakkında:
20. Süleyman ÖZEROL: Dirençli Eğitimci Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu: Ürün Yay. Ankara 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder