28 Nisan 2015 Salı

"Çocukluk Yıllarımın Baba figürüydü"

"Çocukluk Yıllarımın Eksik Kalan Baba Figürüydü"

Emel SUNGUR

Değerli konuklar, kıymetli hocalarım, bugünümüzü sağlayan büyük insanlar öğretmenler, örgüt temsilcisi canlar bizleri bir araya getiren hocam, babam ve ayni zamanda yoldaşım Nedim Şahhüseyinoğlu’na, bu toplantıyı bu mekânda gerçekleştirmemize ön ayak olan Pir Vakfı önceki dönem genel başkanı Mustafa Selmanpakoğlu’na ve İMO’ya teşekkür ederim.

   Şimdi kısa bir yaşam öyküsü ile yolculuğumu sizlerle paylaşacağım; bir yıl geçti 20 yılın neredeyse her gününü beraber geçirdiğim hocamdan ayrılalı.
Bizler dünyaya gözlerimizi açarken bu dünyaya yolcu olarak gelmişizdir ve ilk dünyaya geliş çığlıklarımız belki de ilk isyanımızın işaretidir, hatta çığlığımın uzun olması nedeni ile küçükken bana “senin isyankarlığın çığlığından belliydi” derlerdi. Yolcuyuzdur bu binlerce yolun içinde ama ilk tercih ettiğimiz yola aklımız erince çıkarız. Dünyaya gelmeden önce sizden dilinizi, teninizi, inancınızı, cinsiyetinizi sormazlar öylece doğarsınız belki bu özelliklerimiz ilerideki yıllarda sizlerin mağduriyetiniz olarak ortaya çıkar. Ama biraz dünyayı tanıdığımızda yollarımızı daha net görürüz işte benim ilk gördüğüm yollardan biri 6 Mayıs’tı ve ortaokul öğrencisi olarak ilk eylemim ilk boykotumdu. O gün meğer Nedim ağabeyle tanışmışız, o gün biz ve ikinci tanışıklığımız bir siyasi partinin ayrı illerde yönetim kurulu üyesiyken ortaya çıktı. Demek ki isyankârlar buluşmuştu ve parti yönetimi biri Anadolu’nun ortasında Ankara’da, biri de Malatya’da yönetimde olan ikimizi de görevden almıştı. Yani uslu değildik isyanımız vetoya neden olmuştu ama birbirimizden sadece gazete sayfalarında haberimiz oldu. Ve en son, en acı, en kalıcı kavuşmamız 2 Temmuz yangınından sonra oldu. Son ayrılık günümüz 25 Nisan’a kadar süregelen bir yolculuktu.
Biz Nedim ağabey ile Alevi Örgütlenmesi tarihinde gönül terazisinde bir denge olduk. Toplumun diğer mağdur kesimleri ile yürümeyi ilke edindik, bunu örgüte sunduk, ısrar ettik yalnızlaşma değil bütünleşmenin önünü açtık diye düşünüyorum. Tekrar 6 Mayıs’a geri dönersek benim için isyan, direnme ve kavga günümün başlangıç tarihiydi ve o günden bugüne 44 yıl bitti son 20 yılda Nedim ağabeyim beni eğiterek yoğurdu, hamlıklarımdan uzaklaşmama yardımcı oldu, gönülleri birlemeyi öğrendik. Ve çok gizli gizli ağladık, az da güldük. Çok oturup dertleştik, çok paramızı denkleştirdik.
Nedim ağabey bacılarını çok severdi, kadın komisyonu onun için hem bacı hem de örgütün direğiydi. Kan bağı ile bacı olan bacılarının yerini birazda bizler doldurmaya başlamıştık. Bilmem ve hatırlamam ki Nedim ağabey eylemimize katılmasın, çiçek getirmeden gelsin, bizle afiş taşımasın ve bizi yalnız bıraksın hiç olmadı böyle bir şey kızardı bizi yalnız bırakanlara çok özel anılarım vardı ama birini sadece onunla paylaşmıştım PSAKD Genel Merkez yöneticisi iken bir arabaya bindirilip gece geç saatlere kadar dolaştırılmış idim, yönetim kurulu toplantısından birlikte çıkmıştık ama bu ayrılınca olmuştu çok kızmıştı kendine beni yalnız bıraktığı için...
Sivas davasının ilk mahkemesinde yediğim dayağın çürüklerini sırtımı açıp gösterdiğimde gözyaşları ile tanışmıştım. Kitaplarından birini yazarken benden bir şiiri kitap kapağı için önermemi istemişti, ben de Nazım Hikmet’in “bize türkülerimizi söyletmiyorlar Robson” şiirini önermiştim ama Nedim ağabey bu ya, inatçıya şiirdeki “Robson” adını” Robinson” yaptı ve bütün uyarılarıma rağmen asla değiştirmedi.
Bir sevimli anımız da son yıllarda panellerde geçiyordu zaten son günlerinden 5-6 gün önce Keçiören Eğitim- Sen paneline birlikte gitmiştik, birde unutamadığım Bilkent paneli vardı “Maraş Katliamı” ile ilgili gençler çağırmıştı birlikte gitmiştik o yıllar kulakları az duymaya başlamıştı, ben salonun orta yerinde durup adeta anında çeviri yapıyordum. Duymadığı için gençler soru soruyor Nedim ağabey “Emel ne soruyor” diyor ben soruyu anlatıyor Nedim ağabey yanıtını veriyordu. O panelde ikimizde çok yorulmuştuk.
Gezi eylemlerinin yorulmaz eylemcisiydi yine ayağını sürterek her gün her eylemde vardı, son yediği biber gazı gözlerini kan çanağına çevirmişti ama vazgeçer mi inat adam!
Ve Pir Sultan örgütlenmesinin ilk yılları şubelerin açılması… Tokat şube ilk şubelerimizdendi ve çok ilgi vardı ama bir de sorun vardı şubeye gençler gelince dernekten dedeler çıkıyor dernekten, dedeler gelince dernekten gençler çıkıyordu. Birlikte gittiğimiz çok kalabalık bir toplantıda gençlere döndü “adımlarınızı küçük atın” dedi, dedelere döndü “adımlarınızı biraz büyültün” dedi. Tokat şubemiz en güçlü şubemiz olarak yola devam etmektedir. Ayni gün bacılara seslenmişti beni anlatırken, “Emel bacı evine hırsız gibi giriyor, hırsız gibi çıkıyor” dedi hangi saat, hangi zaman olursa olsun önemli olan örgütte hizmettir diyerek anlatmaya devam etti, eşime saygı duyduğunu mutlaka ifade ederek...
En çok verdiği örneklerden biride Fakir Baykurt’un “uzağı ve tuzağı görmek” örneğiydi.
Yıllar geçti Nedim ağabeye dede diyen örgütte büyüyen çocuklar avukat, eczacı oldular.
Binlerce anı var anlatılacak, ancak sizin de çok vaktinizi aldım kısacası. Nedim ağabey sadece ağabeyim değildi çocukluk yıllarımın eksik kalan baba figürüydü, hocamdı, yoldaşımdı.
Nedim ağabeyin siyasi duruşu, yaptığı işleri, örgütteki emekleri elbette başkaları tarafından anlatılacaktır ancak benim gönlümün çok büyük bir bölümünü dolduran bu çınar ile olan duygu bağlarımı dilimin döndüğünce sizlerle paylaşmak istedim. Muhabbet her daim bizlerle olacak, yaşamımız bu muhabbetlerle şekillendi ve muhabbetlerde ki nefesler bizim nefesimize nefes katacak be nefeslerde Nedim ağabey hep olacak.
Devri daim olsun, sırladığımız toprak incitmesin, bu dünyada verdiği mücadele don değiştirdiği dünyada da devam etsin ve mücadelenin mutfağında, gözyaşında, emeğinde hep olup söz ve kararda olmayan bacılarının yanından hiç ayrılmasın…
Aşk ile...

25 Nisan 2015, Ankara

27 Nisan 2015 Pazartesi

H. Nedim Şahhüseyinoğlu ölümünü birinci yılında anıldı.

H. NEDİM ŞAHHÜSEYİNOĞLU 
ÖLÜMÜNÜ BİRİNCİ YILINDA ANILDI

25 Nisan 2014 günü aramızdan ayrılan H. Nedim Şahhüseyinoğlu, 25 Nisan 2015 günü Necatibey Caddesi No: 57 adresinde bulunan TMOB İnşaat Mühendisleri Odası Rüştü Özal Salonunda düzenlenen törenle ölümünü birinci yılında anıldı.
Program Şahhüseyinoğlu ailesi, hizmet verdiği demokratik toplum örgütleri 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Eğitim ve Kültür Vakfı, Türkiye Devrimci Maden ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV. MADEN SEN), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Köy Enstitüsü Çağdaş Eğitim Vakfı (KEÇEV), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER) ile birlikte düzenlenen anma töreninde Şahhüseyinoğlu ile ilgili konuşmalar, fotoğraf sunumu, halk müziği konseri gerçekleştirildi. Şahhüseyinoğlunu 19 yapıtı, hakkında yazılan kitap ve yeni basılan armağan anma kitaptan oluşan paket katılanlara armağan edildi.

Emel Sungur: Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim ve Kültür Vakfında yılarca birlikte 
 hizmet verdiği Emel Sungur açılış konuşmasını yaptı ve program sunumunu gerçekleştirdi. Sungur konuşmasında uzun zamandır örgütsel mücadelede birlikte hareket ettiklerini ve paylaştıkları çok sayıda anı olduğunu dile getirdi.


Şah Hüseyin Şahin: Ailesi adına kardeşi Şah Hüseyin Şahin konuştu. Şahin etkinlik ile ilgili olarak tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Süleyman Özerol: H. Nedim Şahhüseyinoğlu hakkındaki, “Dirençli Eğitimci Örgütçü ve Araştırmacı H. Nedim Şahhüseyinoğlu” adlı kitabın yazarı Süleyman Özerol açıklamalarla fotoğraf sunumu yaptı.

Programa gelen iletiler okundu.
 
Düzenleyiciler Adına Konuşmalar

Murtaza DEMİR: Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Murtaza Demir konuşmasında onun kavgacı yanını, bedel ödemeye hazır olunması gerektiğini belirttiğini dile getirerek, ona benzemeye çalıştım, onu çok sevdim” dedi. 


Tayfun Görgün: Türkiye Devrimci Maden ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV. MADEN SEN) Başkanı Görgün, “İşçilere çaresiz olmadıklarını, çektiklerinin kader olmadığını, sömürünün sonradan ortaya çıktığını, bunun için tarihi okumaları gerektiğini söylerdi...” 

Önder Aydın: Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) başkanı adına konuşan Önder Aydın; onun konuşkan, tartışmacı bir yaşlı olarak değerlendi ve yararlandıklarını, çok şey öğrendiklerini belirtti. 

Erdal Atıcı: Köy Enstitüleri Çağdaş Eğitim Vakfı (KEÇEV) Başkanı Erdal Atıcı, “Bir insan ömrünü neye vermeli” türküsü ile benzetme kurdu. Yaşar Kemal’in, “O güzel insanlar atlarına binerek gittiler” cümlesine atıfla H. Nedim Şahhüseyinoğlu’nun anlatımlarından örnekler verdi. 

Mustafa Demir: Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER) Başkanı Demir,Konuştuğu yerde dalga geçmeyi bilen biriydi. Anadili olmayan bir dil ile 19 yapıt verdi.  Demokratik örgütlenmeyi özümsemişti” gibi değerlendirmelerde bulundu. Şahhüseyinoğlunun kişiliğinde köy enstitülülerin önemini ve yerini dile getirdi. 



Abdullah Özkucur: Şahhüseyinoğlu Kuşağından sayabileceğimiz Abdullah Özkucur görüşlerini onun çok sayıda yapıt ortaya koymasını örnek vererek dile getirdi.

Bülent Şahhüseyinoğlu: 
Oğlu Bülent Şahhüseyinoğlu, bazı ilginç anılarını anlattı. Vasiyetini okudu… İşte özet: “Yakın, küllerimi köyümün dağına serpin, olmazsa; beni dik gömün…”

Dinleti (Üç Nefes)

Halk Ozanları Kültür Derneği Başkanı Kenan Şahbudak, dernek üyeleri Hüsnü İyidoğan ve Kamber Nar’dan oluşan Üç Nefes gurubu türkülerini söylediler.
Program konserden sonra ikramlarla sürdü. 

Şahhüseyinoğlu’nun 19 yapıtı, hakkında yazılan bir yapıt ve armağan kitabı ile birlikte 21 kitaptan oluşan armağan paketi katılımcılara sunuldu.



H. Nedim Şahhüseyinoğlu'nun Yapıtları

21. Kitap: Hasan Nedim
Şahhüseyinoğlu'na  Armağan


1. Anadolu Kültür Mozaiğinden Bir Kesit (Balıyan): Kendi Yayını, İstanbul 1991, 2. Baskı, Ürün Yayınları, Ankara 1996, 204 s.
2. Hekimhan Dağlarında 335 Gün/İşçilerin Direnişi: Başak Yayınları, Ankara 1992
3. Kürecik: Sanat Yapım Yayıncılık, Ankara 1993
4. Köylünün Güneşi: Prospero Yayınları, Ankara 1994
5. Onurlu Direniş-Çileli Yaşam: Prespero Yayınları, Ankara 1995
6. Anadolu Halk Kültüründe İnanç Motifleri: İtalik Yayınları, Ankara 2000
7. Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin Demokrasi, Laiklik ve Özgürlük Mücadelesi: PSAKD Yayınları, Ankara 1997; 2. Baskı: “Alevi Örgütlerinin Tarihsel Süreci” adıyla, Ayyıldız Yayınları İtalik Kitaplar: 23. Ankara 2001
8. Demokratik Kitle Örgütleri ve İşlevi: Kendi Yayını, Ankara 1997
9. Yakın Tarihimizde Kitlesel Katliamlar: İtalik Yayınları, Ankara 1999; 2. Baskı: Paragraf Yayınları, Ankara 2005
10. Alevi Örgütlerinin Tarihsel Süreci: İtalik Yayınları, Ankara 2001
11. Anadolu Halk Kültüründe Fıkra-Nükte ve Mizah: İtalik Yayınları, Ankara 2001
12. Hızır Paşalar: İtalik Yayınları, Ankara 2001
13. Tarihten Günümüze Karaşar: Kendi Yayını, Ankara 2003
14. Cumhuriyet Örnek Köyünün Kuruluş Öyküsü: Kendi Yayını, Ankara 2003
15. Akçadağ Köy Enstitüsü ve Şerif Tekben: Kendi Yayını, Karatepe Matbaası, Ankara 2005
16. Dünden Bugüne Düşünceye ve Basına Sansür: Paragraf Yayınları: 07, Araştırma-İnceleme Dizisi: 02, Ankara 2005
17. Bozuk Düzende Yaşam: Berfin Yayınları, İstanbul 2007
18. Özürlü Demokrasi: Berfin Yayınları, İstanbul 2011
19. Pir Sultan Abdal'ın Yurdu Banaz Köyü (Emel Sungur ile): Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı Yay. Ankara 2012
Hakkında:
20. Süleyman ÖZEROL: Dirençli Eğitimci Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu: Ürün Yay. Ankara 2009

26 Nisan 2015 Pazar

H. Nedim Şahhüseyinoğlu Cenazesinin Kaldırılışı

Şahhüseyinoğlu Anısına


H. Nedim ŞAHHÜSEYİNOĞLU Anısına Video 
(Serçeşme Cem Evi Önünden Cenazesinin Kaldırılışı)

toplumsal.web.tv/video/nedim-sahhuseyinoglu-anisina__nib9elpr43k
Çekim
Zafer GÖKCAN


23 Nisan 2015 Perşembe

Şahhüseyinoğlu Aramızdan Ayrılışının Birinci Yılında Anılacak

H. NEDİM ŞAHHÜSEYİNOĞLU ARAMIZDAN AYRILIŞININ BİRİNCİ YILINDA ANILIYOR

H. Nedim Şahhüseyinoğlu 25 Nisan 2024 günü Ankara'da aramızdan ayrıldı. Malatya Kültürü ile ilgili pek çok yapıt bırakan Şahhüseyinoğlu 25 Nisan 2015 günü aramızdan ayrılışının birinci yılında  anılacak.
Program Şahhüseyinoğlu ailesi ile 2 Temmuz Pir Sultan Abdal Eğitim ve Kültür Vakfı, Türkiye Devrimci Maden ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV. MADEN SEN), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Köy Enstitüsü Çağdaş Eğitim Vakfı (KEÇEV), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER) tarafından düzenlendi. 
Gün:
25 Nisan 2015 Cumartesi
Saat: 
16.00
Yer:
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Rüştü Özal Salonu Necatibey Caddesi No: 57 
İletişim:
Salon: Tel: 0312 294 30 00 Fax: 0312 294 30 88
Ş. Hüseyin ŞAHİN: 0535 390 51 21

PROGRAM

Açılış Konuşması
Emel SUNGUR
Ailesi Adına Konuşma
Şah Hüseyin ŞAHİN
Slayt Gösterimi
Süleyman ÖZEROL

DÜZENLEYİCİLER ADINA KONUŞMALAR

2 Temmuz Pir Sultan Abdal Eğitim ve Kültür Vakfı
Murtaza DEMİR
Türkiye Devrimci Maden ve İşletme İşçileri Sendikası (DEV. MADEN SEN)
Tayfun GÖREGÜN
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD)
Müslüm ÖZCAN
Köy Enstitüsü Çağdaş Eğitim Vakfı (KEÇEV)
Erdal ATICI
Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER) 
Mustafa DEMİR
Teşekkür Konuşması
Bülent Şahhüseyinoğlu
Dinleti
(Üç Nefes)
Kenan Şahbudak
Hüsnü İyidoğan
Kamber Nar
İkramlar