31 Ocak 2015 Cumartesi

Şahhüseyinoğlu'ndan "Özürlü Demokrasi" Kitabı

ŞAHHÜSEYİNOĞLU’NDAN “ÖZÜRLÜ DEMOKRASİ” KİTABI

H. Nedim Şahhüseyinoğlu 18. kitabını yayınladı. Özürlü Demokrasi, geçen hafta Ürün Yayınlarınca basıldı. 23 Mart 2011 günü Pir Sulatan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı salonunda vakfın kadın kolunca düzenlenen imza gününde Şahhüseyinoğlu kitabını imzaladı.
Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı başkanı Murtaza demir yaptığı konuşmada Şahhüseyinoğlu’nu anlattı.
Şahhüseyinolu’nun yeni kitabında ülkemizde demokrasinin kurum ve kuruluşlarıyla işleyişini gerçek anlamda yerine getirilmediği belirtilirken, hala rayına oturmamışlığından ve çarpıklıklarından bazı bölümler örneklerle sergileniyor.
Halk kültürü ağırlıklı 17 yapıtı, hakkında Süleyman Özerol tarafından hazırlanan “Dirençli Eğitimci, Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu” adlı derleme çalışması bulunan Şahhüseyinoğlu Ankara’da yaşamını sürdürüyor. Bazı demokratik kitle örgütlerinde görev alan ve etkinliklere katılmakta olup, yayınladığı 18 yapıtın yanında genç yaşta aramızdan ayrılan Sivaslı sanatçı Rıza Kılıç ile ilgili bir araştırama çalışmasını sürdürüyor.

Özürlü Demokrasi

Demokrasi, sözcük anlamıyla halkın kendi kendisini yönetmesi olarak tanımlanır. Halk kendi kendisini nasıl yönetecektir? Temsilcileriyle… Bu yönetim sırasında işler gereği gibi yürütülmediğinde demokrasi “sözde” kalacaktır elbette. İşte asıl sorun da burada… Uygulanırsa, “demokrasi”, uygulanmazsa “sözde demokrasi” var demektir. Şimdiye dek 17 kitap yayınlamış olan H. Nedim Şahhüseyinoğlu 18. kitabında demokrasiden “özürlü” diye söz ediyor ve kitabının adını da “Özürlü Demokrasi” koymuş.

Arka Kapak Yazısı

Egemen güçler kendi sınıfsal çıkarlarına uygun bir yönetim biçimi oluşturdular. Buna da demokrasi dediler, bizi böyle avuttular. Gördük ki dayatılan demokrasi salt biçimseldir ve özürlüdür, acayiptir. Böyle demokrasilerde kurum ve kuruluşların uygulamaları da özürlü olur. Özürlü demokrasilerde toplumsal sorunlar azalmaz, çözüm olanakları azalır.

İçinde Neler Var?

Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetle birlikte ele aldığı süreçte demokrasinin özürlerinden söz eden Şahhüseyinoğlu’nun kitabını bölümleri itibariyle tanıtmaya çalışalım.
Önsöz’de kitabın yazılış amacına değinilmiş.
1. Bölüm: Türkiye Bağımsız mı?
Osmanlıdan günümüze ülkemizin bağımsızlık durumunun bir özeti verilmiş bu bölümde.
2. Bölüm: Göstermelik Demokrasi
Prof. Dr. Ali Fuat Başgil ve Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun demokrasi ile ilgili düşünceleri örneklenmiş, demokrasilerde “sol” düşüncenin yeri ve önemine değinilmiş.
Kurtuluş Savaşından günümüze ülkemizin durumunun bir özeti verilmiş bu bölümde. Hedeflenen demokratik yaşam, Atatürk ve İnönü dönemleri ve Demokrat Parti dönemi incelenmiş.
3. Bölüm: “Türkiye Laiktir Laik Kalacak”
“Türkiye Laiktir Laik Kalacak” söylemi sürekli yinelenirken diğer yandan cemaat, cami gelişmesi ve benzeri konular değerlendirilmiş.
4. Bölüm: Demokratik Örgütlenme
Demokratik örgütlenme konusundaki özürler üzerinde durulmuş.
5. Bölüm: Muhtıralı-Darbeli Demokrasi
Muhtıralar ve darbelerle demokrasinin gerçekleştirmek istenmesi konusu işlenmiş.
6. Bölüm: Kitlesel Olaylar ve Katliamlar
7. Bölüm. İcazetli Demokrasiye Geçiş
12 Eylülden sonrası gelişmeler de ANAP dönemiyle birlikte 28 Şubat’a kadar geçen süreç değerlendiriliyor.
8. Bölüm: Devlet Korumasında Çete-Mafya
Susurluk olayı ve diğer olaylar…
9. Bölüm: Ilımlı İslam Dönemi
10. Bölüm: İnsan Hakları
“Bu bölümde “insan hakları ihlalleri” denilen olaylardan çarpıcı örnekler var. Özürlü demokrasinin uygulamaları konusunda fikir verebilecek olaylar bunlar. Filistin askısında cinsel organları üst üste getirilen karıkoca ve elektrikli işkence, küçük kıza cop, coca cola şişesi üzerine oturtma…
11. Bölüm: Cezaevlerinde “Demokratik İşkence” Uygulanıyor.
Bir önceki bölümü pekiştiren uygulamalar var. Köpeğe saygı duruşu, fare yedirme, bok yedirme, bulaşık suyu içirme gibi uygulamalar. 12 Eylül döneminde özellikle doğulu milletvekillerine (Ahmet Türk, Mustafa Kılıç, Celal Paydaş) uygulamalar ilginç…
12. Bölüm: Siyasilerin Özdeyişleri-Halkın Ürettiği Fıkralar
İsterseniz hilafeti geri getirebilirsiniz (Adnan Menderes).
Türkiye yakında Küçük Amerika olacak (A. Menderes).
Siyasetin emrinde din değil; dinini emrinde siyaset istiyoruz (Ekrem Ceyhun).
Bu kış komünizm gelecek (Celal Bayar)
Dün dündür, bugün bugündür (Süleyman Demirel).
Bana sağcılar suç işliyor dedirtemezsiniz (S. Demirel)
Asmayalım da besleyelim mi? (Kenan Evren)
Halkın ürettiği fıkralara da kısa bir örnek verelim.
Öğretmen öğrencisine sordu:
“Milletvekili ne iş yapar?”
Öğrenci:
“Parti genel başkanı ne iş gösterirse onu yapar öğretmenim.”
Evet... Özürlü demokrasilerde çarpıklık örnekleri her zaman hazırdır. Şahhüseyinoğlu bazılarını bize bu kitabında anlatmış, anımsatmış…
FOTOĞRAFLAR: Emel Sungur'a teşekkürler.
Süleyman ÖZEROL: Şahhüseyinoğlu'ndan "Özürlü Demokrasi" Kitabı, 24 Mart 2011
https://incedusunceler.wordpress.com/2011/03/24/sahhuseyinoglu%e2%80%99ndan-%e2%80%9cozurlu-demokrasi%e2%80%9d-kitabi/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder