6 Ocak 2015 Salı

Bozuk Düzende Yaşam

ŞAHHÜSEYİNOĞLU KİTAPLARI: 17

Bozuk Düzende Yaşam


          H. Nedim Şahhüseyinoğlu'nun 17. Kitabı:  Bozuk Düzende Yaşam

“Dirençli Eğitimci-Örgütçü Ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu” 17. kitabı “Bozuk Düzende Yaşam ”, 2007 Şubatında Berfin Yayınlarında çıktı. 352 sayfalık anı-deneme özelliği taşıyan kitap altı bölümden oluşuyor;
1. Çocukluğum ve Enstitü Yıllarım: Malatya ili Yeşilyurt ilçesi Onatlı köyünden yoksul bir ailenin çocuğu olarak Akçadağ Köy Enstitüsüne gidişi ve oradaki yaşamını anlatıyor.
2. Öğretmenlik Yıllarım: Uğraşılarla dolu öğretmenlik yıllarındaki başarılarını, cezalarını, sorunlarını, Milli Eğitim politikasını ve uygulamaları anlatıyor.
3. Emeklilik ve Sendikal Mücadele: Dernekçilikle başlayıp, sendikalar dönemine geliş, emekliliğindeki Hekimhan maden işçiliği ve sendikal deneyimi ile ilgili anılarını anlatıyor.
4. Örgütlenmeye Devam: 12 Eylül sonrasındaki yeni dönemdeki örgütlenmeler ve bunlarla ilgili anılarını anlatıyor.
5. Kitap Yasak-Düşünce Suç: Yaşamı boyunca karşılaştığı kitap yasağı ve düşünce suçları konularını anlatıyor.
6. Yayınlanan Yazılarım: Ellili yılların başından beri içinde bulunduğu yazın dünyasındaki yazılarından bazılarını örnek olarak vermiş ve kitaplarında işlediği konulardan söz etmiş.
Kitabın arka kapağında Şahhüseyinoğlu, “Onlarca yıllık bir sürecin kritik uğrakları resmedilmeye çalışılıyor” diyor ve 1940’ların başından buyana, yani yaklaşık 70 yıllık zaman diliminde tanık olduğu, yaşadığı, okuyup öğrendiği deneyimler, olaylar ve olgular dizisini duygu ve düşünceleriyle harmanlayarak ve yazılarından örnekler vererek dile getirmiş.
Özellikle “kritik uğraklar” dönemlerinden ilginç anılar birçoklarımızın belleğini yenileyecek; yine, birçoklarımızın belleğinde yer eden birçok soruyu yeniden sormamızı gerektirecek:

“Benden farkı ne ki?”
“Demek ki böylesi olaylar da yaşanıyormuş?”
“Bu olayları yapanlar insan olabilir mi?”
“Eğitim gibi önemli bir konuda yetkililerin bazı tutumlarına akıl erdirmek olası mı?”
“Ülkemizin olayların içine sürüklendiği durumlarda neden hep dış mihrak arıyoruz?”
“İçteki işbirlikçiler neden göz ardı ediliyor?”
“Günah keçileri her zaman aynı kişiler mi olacak?”

Demokratikleşmenin önündeki engeller...
İşte asıl konu burada yatıyor. Demokrasinin kör topal işleyişinin nedenlerini sorgulamak; birey olmanın, yurttaş olmanın gereklerini yerine getirmek; feodalizmin varlığının ülkemiz üzerindeki etkisini hesaba katmak; emperyalizmin uluslar arası politikasının farkında olmak; milliyetçilik-ırkçılık, dindarlık-dincilik ve benzeri konulardaki farkı fark etmek ve daha birçok konuda iğneyi önce kendimize batırmayı bilmek...
77 yıllık yaşamının her bir günü uğraşlar içinde geçen Şahhüseyinoğlu öğretmenimin “Bozuk Düzende Yaşam” adıyla yayınladığı “özyaşamöyküsel” kitabını kitapseverler zaten edinerek okuyacaklardır. Bence asıl okuması gerekenler; Köy Enstitülerini, TÖS ve TÖB-DER’i, solculuğu ve benzeri demokratik düşünce temelindeki kurum-kuruluş ve düşünceleri “öcü” olarak gösterenler ile bizi yönetenler-yönetecek olanlar olmalıdır. 70




70  Süleyman ÖZEROL: H. Nedim Şahhüseyinoğlu'nun 17. Kitabı:  Bozuk Düzende Yaşam
http://incedusunceler.wordpress.com/2009/
S. ÖZEROL: Dirençli Eğitimci-Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu, Ürün Yay. Ankara 2009, s. 207

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder