10 Ekim 2009 Cumartesi

Dirençli Eğitimci-Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu

“Dirençli Eğitimci-Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu”

Erdal ATICI
Köy Enstitüsü Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı

Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu; Vakfımızın Onur Üyesi, hepimizin 'Nedim Abi'si, zor zamanlarımızda hep yanımızda olup, söz ve eylemleriyle bize destek olan eğitimci-örgütçü-araştırmacı…
Onun için daha önce Berfin Bahar dergisine yazdığım bir yazıda: “Yaşam nedir? İnsan ne için yaşar? Yaşamını neye, niçin adar?” diye sorduktan sonra, “Kimi insan evi barkı, çoru çocuğu için yaşar. Çekilir kendi kozasına, dünya onu ilgilendirmez... Kimi insan parasına para katmakla anlamlandırır yaşamını. Boyuna çalışır çabalar. Yetmedi çalıp çırpmaya başlar. Kimi inancına adar kendini, kimi inandığı değerlere… Kötüsü her şeye gözünü kapatmaktır. Gördüğü halde görmemektir. Devekuşu gibi kafasını kuma gömüp kıçını dışarıda bırakmaktır.
Nazım dizelerinde o insanlara şöyle seslenir; “Akrep gibisin kardeşim. /Korkak bir karanlık içindesin akrep gibi / serçe gibisin kardeşim. / midye gibisin, / midye gibi kapalı, rahat. / Ve sönmüş bir yanardağ ağzı gibi korkunçsun, kardeşim. / Bir değil, / Beş değil, / Yüz milyonlarcasın maalesef…” diye yazdıktan sonra şöyle devam etmiştim:
“… İşte o günlerde tanıdım Araştırmacı – Yazar Nedim Şahhüseyinoğlu’nu. O tarihlerde 70 yaşında ak saçlı bir delikanlıydı. Günde iki üç gazete okuyor, piyasada satılan tüm dergileri izlemeye çalışıyordu. Sanırım ilk söyleşimiz kitap ve okuma üzerineydi. Şaşırmıştım bu kadar yayını izlemesine. Kitapları olduğunu biliyordum, ama hiç okumamıştım. Bana ilk imzaladığı kitabı “Cumhuriyet Örnek Köyünün Kuruluş Öyküsü” Kitabıydı. Çok ilginç bir kuruluş öyküsü olan bu köyün -Malatya’da kendi köyü- öyküsünü okudukça çok etkilenmiştim. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da Örnek Köyü gibi köyler kurulabilseydi, bugünkü gibi sorunlar yaşar mıydık? … Sonraki yıllarda daha kitapları çıkar çıkmaz imzalayıp getirdi. Alır almaz hemen okudum. Çoğunun altlarını çizerek, arasına kâğıtlar koyarak okudum. “Onurlu Direniş”, “Demokrasi, Laiklik ve Özgürlük Mücadelesi”, “Hızır Paşalar”, “Demokratik Kitle Örgütleri ve İşlevi”, “Dünden Bugüne Düşünceye ve Basına Sansür”, “Akçadağ Köy Enstitüsü ve Şerif Tekben”, “Yakın Tarihimizde Kitlesel Katliamlar” “Bozuk Düzende Yaşam”dan çok yararlandım. Bilgilendim. Başucu kitaplarım oldu. Bu kitaplarla ilgili çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazdım…”
Nedim Şahhüsiyenoğlu Akçadağ Köy Enstitüsünü bitirdikten sonra öğretmenliğe başlamış, tüm Köy Enstitülü öğretmenlerimize yapılan baskılar ona da yapılmış, ancak o öğretmen örgütlenmesine katıldığından, okuyup yazdığından dolayı bu baskıyı daha da fazla yaşamış. Zaman zaman çok sevdiği öğretmenlik mesleğinden bile uzaklaştırılmışlar onu. Ağır baskılar çok sevdiği mesleğini yapamaz duruma getirince de, emekli olup, maden işçiliğine başlamış. İkinci bir yaşam olmuş onun için işçilik. Maden işçilerinin örgütlenmesi için de çok mücadele etmiş.
Çocukları okuyup iş güç sahibi olunca Nedim Abi de Ankara’ya taşınmış. Şimdilerde 79 yaşında, okuyup, yazmayı sürdürüyor. Bir süre Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını da yaptı. O hiç emekli olmadı. Hiç köşesine çekilmedi. Demokratik kitle örgütlerinde mücadelesini sürdürüyor.
Süleyman Özerol uzun bir çalışma ve araştırma yaparak, Nedim Abi’nin öz yaşam öyküsünü, yazdığı makaleleri, kitapları hakkında çıkan yazıları, yapılan söyleşileri, yakınlarıyla ve mücadele arkadaşlarıyla çektirdiği fotoğrafları “Dirençli Eğitimci – Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu” adlı yapıtta topladı.
Süleyman Özerol 1953 yılında Hekimhan-Ballıkaya (Mezirme) köyünde doğdu. İlkokulu burada okudu. Akçadağ İlköğretmen Okulunda yatılı okuyup öğretmen oldu. 1972-1981 yılları arasında Urfa, 1981-1998 yılları arasında Malatya’da öğretmenlik yaptı. Emekli olunca 1998 Haziranından bu yana Malatya Yorum Gazetesi Yazı İşleri Müdürlüğünü yürütmeye, haftalık yazılar yazmaya başladı. 1983 yılından buyana çevresel halk kültürü derleme ve araştırmaları ile başladığı çalışmalarını sürdürmektedir.
Süleyman Özerol’un “Dirençli Eğitimci-Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu” kitabını ilgiyle okudum. Büyük emek isteyen bu yapıtın bizlere ulaşmasını sağlayan başta yazarı olmak üzere herkese teşekkür ediyorum…
Gençlerin, öğretmenlerin kısacası herkesin bu yapıttan öğreneceği çok şey var. Köy Enstitülü Öğretmenlerimizin yarattığı aydınlanma hiç kimsenin tasası olmasın Anadolu bozkırını ve bizleri aydınlatmaya devam edecek… Dirençli Eğitimci – Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu, Süleyman Özerol, Ürün Yayınları, Mart 2009 Ankara, 347 Sayfa

Erdal ATICI: Neler Okuyalım? “Dirençli Eğitimci - Örgütçü ve Araştırmacı Hasan Nedim Şahhüseyinoğlu”, Köy Enstitüleri, Eylül-Ekim Sayı: 16, s. 5